Guillem Hortoneda i Pujals

Barcelona 1980-Vilanova de Meià 2012

El Guillem va morir als 32 anys, molt aviat, massa aviat per als que vam tenir la sort de conèixer-lo i la pena de perdre’l. Però va ser feliç fent la feina que més li agradava, i la feia bé: dissenyar.

L’Ignasi Bonjoch, professor seu a l’Escola Elisava, on es va graduar en Disseny d’Interiors, va dir en ocasió de la seva mort: “La mort d’un amic. Mal matí aquest dilluns de la Mercè. De bon matí una trucada m’ha donat la pitjor notícia: en Guillem Hortoneda, l’Horto, ha mort en accident de trànsit. Alumne meu d’Elisava, va fer un dels Projectes Fi de Carrera més brillants, i va començar a treballar al nostre despatx. Projectes, viatges, hotels, visites d’obra, inclús amb un cop de cotxe vam anar a València a visitar una exposició d’en Pawson. Era passió pel disseny.

Al cap d’uns anys va marxar del despatx, -vull veure món deia-. I també va anar a treballar a Troyes (França) amb uns arquitectes que van saber veure el seu talent. I un cop de tornada, va ser emprenedor i va muntar el propi estudi. Encara em trucava per demanar-me industrials i proveïdors.

Però el més destacat no era el seu perfil professional, era el perfil humà: allà on hi havia l’Horto era festa, sempre xerrava i tenia coses per explicar. De les persones que quan no hi són es nota molt. Era així a la classe, al despatx i de festa. I no us podeu imaginar com estimava els amics. Qualsevol cosa que feia cobrava importància per a ell quan la podia compartir amb els amics. Aquell revolt de carretera se l’ha endut, però jo el veig com si fos ara. En Guillem es feia estimar.”

Volem tenir present les seves empremtes, allò que ens va regalar mentre va viure i que han deixat senyal en el present i per al futur. Per això hem preparat aquest web, amb molts dels seus dissenys, realitzats com a assalariat, o associat, o per si sol, per fer evident la seva passió i que tots la poguem compartir i disfrutar.

guillem